14 oktober 2001, aanleg HSL-Zuid, aflevering 3

In deze aflevering aandacht voor de ontwikkelingen en aktiviteiten rond station Lage Zwaluwe. De foto's zijn gemaakt op maandag 24 september 2001.

De ontwikkelingen gaan snel. In aflevering 2 meldde ik, dat de eerste werkzaamheden t.b.v. de nieuwe overweg in het spoor naar Oosterhout gereed waren ( zie ook
"Het gat van Lage Zwaluwe" ).
 

Overweg verlegde Hoofdstraat
Twee weken later is mijn verbazing groot als blijkt, dat de overweg al klaar is en de toekomstige Omgeleide Hoofdstraat al geasfalteerd is.

Dichtgetimmerd station Lage zwaluwe
Hoewel de bestelwagen van de firma Alfa Glas de suggestie wekt, dat alle ruiten vernieuwd worden, is de realiteit helaas anders. Het station is inmiddels geheel dichtgetimmerd. Het glasbedrijf kwam gesneuvelde panelen van de vertrekstaten vervangen.

Spoorzijde van station Lage zwaluwe
De spoorzijde van het station, met links de verplaatste kaartautomaat.

Werken bij station Lage zwaluwe
In het weekend liggen de werkzaamheden stil, maar op een doordeweekse dag bruist de omgeving van Lage Zwaluwe van aktiviteit. Er wordt gebouwd, geasfalteerd, gegraven, beton gestort, zand gereden, riolering aangelegd čn er rijden ook nog treinen.

Bij de aanleg van de HSL/A16 worden enorme hoeveelheden zand aangevoerd. Pal naast de Moerdijkbrug (de autobrug) is een laad/los-terminal aangelegd waar zand per schip aangevoerd wordt.
 
zand laden bij Moerdijkbrug
Met een grijper wordt het zand gelost op een transportband die twee silo's vult. De silo's lossen het zand in grote zandwagens.

Zandwagen bij monument
Die rijden daarna over het door Janson Bridging aangelegde tijdelijke viaduct over de Zwaluwse Dijk čn het spoor naar Industrieterrein Moerdijk naar de diverse locaties.

Om schade te voorkomen zijn op plaatsen waar de zandwagens bestaande wegen kruisen betonnen segmenten in de weg gelegd.
 
Zandwagen kruist de Bredase Dijk
Hier kruist een zandauto de Bredasedijk.

Niet alleen de Hoofdstraat wordt verlegd, maar meer wegen in de omgeving van station Lage Zwaluwe komen op een andere plaats te liggen.
 
Nieuwe en oude Westelijke Parallelweg
Op deze foto is links de nieuwe toekomstige tijdelijke Westelijke Parallelweg te zien. De oude Westelijke Parallelweg, parallel aan het spoor, is nog in gebruik.

Viaduct in aanbouw
Aan het nieuwe viaduct t.b.v. de Omgeleide Hoofdstraat (ter hoogte van de Bredasedijk) wordt volop gewerkt.

Viaduct Binnenmoerdijkse Baan
Aan het verlengde viaduct in de Binnenmoedijkse Baan wordt de laatste hand gelegd. Op 28 september rijdt het autoverkeer nog over het tijdelijke viaduct.

Terug naar de HSL-Zuid indexpagina